Българите пият  средно 12,8 литра чист алкохол на година По

...
Българите пият  средно 12,8 литра чист алкохол на година По
Коментари Харесай

Осми сме в света по консумация на алкохол годишно

Българите пият  приблизително 12,8 литра чист алкохол на година

По приходи и заплати може да сме на последно място в Европейския съюз, само че когато става въпрос за пиянство на алкохол, сме в челната десетка, освен това в света!

България е на 8-мо място по консумация на алкохол годишно на глава от популацията, сочи изследване в последния брой на общомедицинското научно списание The Lancet, оповестява Dnes.bg.
Класацията се базира на настоящите данни на Световната здравна организация (СЗО) и от Глобалното проучване на тежестта на болесттите (GBDS) на Института за здравни индикатори и оценка (IHME).

Българите пият по приблизително 12,8 литра чист алкохол на година. На първо място са молдовците с 15 литра, а пред нас са още литовците (14.7 л), чехите(14.3 л), нигерийците (13.4 л), ирландците (13.2 л), германците (13.1 л) и латвийците (12.9 л).

В изследването са взели присъединяване общо 189 страни, в това число Съединени американски щати, Австралия и някои от Южна Африка, изясняват от Daily Mail, публикувайки карта на 10-те страните с най-висока консумация на алкохол в света.

Данните от проучването съпоставят потреблението през 1990, 2010 и 2017 година. В началото на прехода българите са пиели приблизително по 11,6 литра чист алкохол, 10 години по-късно – 12 литра, достигайки 12,8 литра през 2017 година

Според изследването българският мъж пие почти по 21 литра, до момента в който българската жена – едвам 4,9 литра чист алкохол.

България се подрежда пред Русия, където потреблението е с половин литър по-малко – 12,3 литра на година.

По данни на Национален статистически институт през 2017 година в България на човек са изпити по 28.9 литра корав алкохол, без да се брои виното и бирата.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР